Вчені склали фоторобот бога

Письменники і художники століттями зображували бога в образі суворого літньої людини з білою шкірою. Але чи дійсно люди бачать його саме таким? Американські фізіологи з Університету Північної Кароліни в Чапел-Хілл опитали сотні людей, щоб дізнатися, як більшість людей уявляють собі вищу силу.

Джерело: Plos

В опитуванні взяли участь 511 американців, кожен з яких вважає себе християнином. Респондентам було запропоновано подивитися на кілька пар картинок з особами і вибрати з кожної пари особа, більш-менш схоже на Творця. В результаті дослідження всі вибрані картинки були поєднані - вийшов портрет бога очима американців.

До речі, про портрети. За основу було взято зображення "середнього американця" - особа, отримане з 50 фотографій людей всіх рас і віків. На цю фотографію було накладено випадкові перешкоди, які спотворюють обличчя, - вийшло 300 портретів, які і потрібно було оцінити.

На відміну від історичних зображень, американці бачать Всевишнього молодим. Уподобання щодо зовнішності бога варіювалися в залежності від політичної ідеології і зовнішнього вигляду самих опитаних.

Ліберали бачили бога більш жіночним і з більш темною шкірою, ніж консерватори. Останні ж представляли праотця всього людства більш зрілим, мужнім і сильним.

Дослідники вважають, що консерватори візуалізували бога відповідно до їх мотивацією до громадському порядку, в той час як ліберали ж проявили через образ Всевишнього прагнення до толерантності.

Бог лібералів (зліва) і консерваторів

В цілому вчені відзначили, що люди визначали зовнішній вигляд бога в залежності від власної зовнішності і віку. Літні учасники бачили старого бога, афроамериканці - зі смаглявою шкірою. Егоцентризм чистої води.

Що стосується статі, то майже всі учасники дослідження схилилися до того, що бог - чоловік. А ось національність і віра виявилися не так важливі - люди однієї раси і одного віросповідання по-різному уявляли собі Всевишнього.

Бог (на думку опитаних)

Особа "американського бога" виявилося більш добрим і розташовує, ніж образ, зображений в Сикстинській капелі. Ймовірно, це пов'язано з різницею між сучасною культурою і традиціями XVI століття. І все ж вчені інтерпретують отримані результати з обережністю, тому як рейтинг вподобаних картинок може бути упередженим через популярного образу Ісуса.

В результаті вчені прийшли до висновку, що, хоч християни і переконують, що зовнішність Творця пізнати, віруючі все ж мають уявлення про особу бога. І пов'язане воно в першу чергу з власних переконань і зовнішнім виглядом.

Бог молодих (зліва) і літніх респондентів